Що потрібно знати, щоб збудувати справді довговічний будинок?

Що потрібно знати, щоб збудувати справді довговічний будинок?

Кожна людина, закладаючи фундамент власного будинку, хоче бути впевненою, що ця споруда простоїть протягом багатьох десятків років, не завдаючи клопоту кільком поколінням її мешканців. Але для цього одного бажання мало – потрібно дотримуватись деяких правил і використовувати сучасні технології, розроблені спеціально для зведення довговічних знань. Ознайомимося з основними з них.

Найбільш довговічними є будинки з монолітним каркасом із залізобетону (до речі, сьогодні можна здійснити виготовлення металоконструкцій на замовлення, що суттєво збільшить їхню надійність). Термін служби таких споруд перевищує 150 років. Цегляні будинки справно прослужать 100 – 120 років, панельні – менше 100. На даному етапі дуже популярними є будови із сендвіч-панелей.

В основі кожного будівництва лежить архітектурний проект, від грамотності складання якого залежить краса, міцність та зручність будівлі. Проекти можуть бути індивідуальними та типовими. При цьому основна увага при їх складанні видаляється вибору типу фундаменту і матеріалів, що використовуються, оскільки неправильно «залитий» фундамент може призвести до осідання і перекосу або навіть передчасного руйнування будинку.

Важливим елементом будь-якої будівлі є покрівля. Для її виготовлення сьогодні використовується натуральна черепиця (термін служби 20 – 50 років), руберойд (20 – 15 років), металочерепиця (10 – 15 років), профнастил тощо. елементи будівлі також зазнають дії ушкоджуючих факторів. Тому при виборі матеріалів потрібно ретельно аналізувати такі властивості як міцність і довговічність.

Вибір матеріалу для дверей також дуже важливий. Звичні нам із радянських часів вироби прослужать близько 25 років, потім їм доведеться шукати заміну. Найбільш довговічними сьогодні вважаються фільончасті двері, виконані з масиву цінних твердих порід дерева: горіха, дуба, ясена, клена, черешні і дорогих тропічних. Такі вироби піддаються спеціалізованій термічній обробці, що продовжує термін їх експлуатації до 50 років.

Від якості вікон вашої будівлі залежатимуть його пило-, шумо- та теплоізоляційні властивості, тому немає сенсу встановлювати неякісні склопакети.

Що ж стосується такої популярної сьогодні сфери як будівництво зроблених з колод будинків, котеджів та інших споруд, то якщо ви бажаєте, щоб будівля була дійсно довговічною, звертайтеся виключно до професійних будівельних організацій, оскільки непродумана конструкція або використання невідповідних матеріалів можуть призвести до руйнування такої будівлі вже в перші 50 років експлуатації.