Вибір виду фундаменту під час будівництва будинку

Вибір виду фундаменту під час будівництва будинку

Фундамент – основа будівлі і чим вона міцніша, тим довговічніша будова. Вартість фундаменту складає близько 15-20% вартості будинку. Виправлення неправильно виконаного фундаменту важко здійснити і витрати на ці роботи можуть досягти вже до 30% вартості будинку. Тому до вибору фундаменту слід підійти дуже відповідально. Фундамент – це основа будинку. Фундамент має бути надійним.

Рівень підземних, ґрунтових вод істотно впливає на поведінку багатьох ґрунтів. Хорошими умовами для майбутнього фундаменту будуть умови, за яких глибина промерзання менша за глибину ґрунтових вод. І, навпаки, важкими умовами вважаються умови, коли глибина промерзання більша за глибину ґрунтових вод. Побудувати фундамент у важких умовах дуже відповідальний захід. В останньому випадку з посиленням морозів буде збільшуватися і глибина промерзання грунту. Коли глибина промерзання досягне рівня підземних ґрунтових вод, почнеться їхнє перетворення на лід, а разом з цим і спучування, “здуття” ґрунту. Це неприємне явище затьмарюється ще й тим, що це спучування практично ніколи не буває рівномірним і в різних місцях фундамент підйому ґрунту буде нерівномірним. Наслідок цього – перекіс фундаменту, перерозподіл навантажень у ньому і в усій будові, можливість появи тріщин, як у фундаменті, так і в стінах будинку.

Наша фірма пропонує побудувати фундамент різноманітних конструкцій та різного ступеня складності, залежно від побажань Замовника та конструкційної необхідності.

Вид будівництва фундаменту вибирають, виходячи з величини навантажень. За способом спирання на ґрунт основних видів будівництва фундаментів три – стрічкові, стовпчасті та плитні фундаменти.

Будівництво фундаменту стрічкового типу. Стрічкові фундаменти використовують для будівництва фундаментів з важкими стінами. Виконуючи будівництво фундаменту, стрічку закладають під зовнішні і внутрішні капітальні стіни, при цьому форма поперечного перерізу однакова по всьому периметру фундаменту. Доцільно будівництво фундаментів стрічкового типу при небезпеці виникнення нерівномірних деформацій основи при невеликій глибині їхнього закладення, в цьому випадку в них влаштовують безперервні армовані пояси. Виробляючи будівництво фундаменту стрічкового типу, підошву фундаменту зазвичай розташовують на 20 см нижче за глибину промерзання грунту. Здійснюючи будівництво фундаменту на грунтах, що сильно спучуються і глибоко промерзають, стрічкові фундаменти застосовуються досить рідко. Товщина піщаної подушки зазвичай становить 30-60 см, але не повинна бути більше половини всієї висоти фундаменту.

Технологія будівництва фундаменту стрічкового типу проста, але для них характерна масивність, значна витрата матеріалів та висока трудомісткість. Мінімальна товщина фундаменту залежить від матеріалу, що використовується. Для прискорення будівництва фундаменту часто-густо використовують фундаментні блоки.

Будівництво фундаменту стовпчастого типу. Ще один надзвичайно поширений вид будівництва фундаментів – стовпчасті фундаменти. Здійснюючи будівництво фундаменту, стовпи зводяться у всіх кутах, місцях перетину стін, під простінками, під опорами важко навантажених прогонів та інших точках зосередження навантажень. Відстань між стовпами – 1,5-2,5 м. Виробляючи будівництво фундаментів, мінімальний переріз фундаментних стовпів приймається в залежності від того, з якого матеріалу вони виготовлені: бетон і бутобетон – 400 мм, кам’яна кладка – 600 мм, цегляна кладка вище рівня землі – 380 мм.

Будівництво фундаменту плитного типу. На нерівномірно і сильно стисливих ґрунтах, таких як піщані подушки, торфовища, на сильно пучинистих ґрунтах та інших слабонесучих ґрунтах нерідко здійснюють будівництво фундаменту із залізобетонних плит або монолітних перехресних стрічок. Виробляючи будівництво фундаменту для великих будинків, фундаменти найчастіше влаштовують у вигляді ребристих плит або армованих перехресних стрічок.

Будівництво плаваючих фундаментів вимагає досить великої витрати матеріалів – високоміцного бетону та арматурної сталі – і може бути виправдане в тому випадку, коли інші варіанти фундаментів не можуть забезпечити дому необхідну стійкість. Наша фірма пропонує будівництво фундаментів різноманітних конструкцій та різного ступеня складності, залежно від побажань Замовника та конструкційної необхідності. Будівництво фундаментів ведеться під власні конструкції дерев’яних будинків, так і за проектами, наданими Замовником.