Будівлі з оциліндрованих колод

Будівлі з оциліндрованих колод

Зведення споруд з оциліндрованих колод є досить складним будівельним процесом, важливу роль у якому грає грамотний вибір матеріалу, тобто деревини. Кожна порода дерева має певні властивості, тому по-різному реагує на процес обробки, що зрештою впливає на параметри одержуваних колод, а, відповідно, і всієї будівлі.

Сьогодні для виготовлення оциліндрованих колод використовуються дві технології обробки дерева: на протяжних або на центрових верстатах. Для отримання колоди на протяжному верстаті, заготовка простягається крізь ріжучу головку, що обертається, зі збереженням при цьому природної кривизни по довжині колоди, що негативно позначається на щільності прилягання зрубів при складанні.

При використанні центрових верстатів, ріжуча головка, обертаючись, рухається вздовж заготовки і «стачує» природну кривизну по довжині, що допомагає досягти практично повного прилягання колод. Крім того, дана технологія дозволяє створювати колоди більш складного профілю, що забезпечують меншу продувність стін зрубних будинків і зроблених з колод лазень як внаслідок щільності прилягання колод, так і за рахунок використання лабіринтного укладання утеплювача (що неможливо у випадку з попередньою технологією).

Також важливим параметром є вологість деревини, що використовується. Оскільки безсадкових споруд з дерева просто не існує, будівлі після збирання повинні проходити етап природного сушіння, тривалість якого складає 1 – 1.5 років. На цій стадії по довжині колоди можуть утворюватися тріщини, діаметр зменшується (відповідно, зменшується висота всієї конструкції). У середньому параметри усадки становлять 5-7% при використанні “зимового” лісу та 10-12% – “літнього”.

Вартість споруди з оциліндрованої колоди залежить, в першу чергу, від породи деревини, що використовується. Найбільш доступним варіантом є сосна, найдорожчим – зруби з кедра.

Підсумовуючи, можна відзначити, що грамотний та уважний вибір вихідного матеріалу, точне дотримання технологічних вимог до його обробки, вивірені конструкторські рішення та сумлінність виконавців у поєднанні стають гарантією отримання комфортного, затишного, теплого та довговічного житла, а отже, також благополуччя його власників.