Який будинок краще: з цегли чи з дерева?

Який будинок краще: з цегли чи з дерева?

Будівництво власного будинку тягне за собою масу клопоту і непростих рішень, починаючи від абсолютно практичних, таких як, наприклад, витрати на будівництво, до суто естетичних (наприклад, у якому стилі побудувати котедж, який вибрати дизайн). Одне з перших питань перед початком будівництва – це з якого матеріалу будувати будинок? При величезному різноманітті матеріалів на ринку пріоритетними залишаються два: будинок дерев’яний і цегляний (кам’яний) котедж.

Цегляні та кам’яні котеджі мають наступні переваги:

Будинки з цегли (бетонних матеріалів) мають велику міцність і довговічність. Котедж із цегли прослужить набагато довше будинку з дерева, при цьому не втратить зовнішніх та експлуатаційних якостей.

Кам’яні будинки мають підвищену, в порівнянні з деревом, теплопровідність. Щоб забезпечити тепло та комфорт цілий рік товщина стін має бути достатньою.

Найбільш поширеним фактором, що впливає на вибір каменю як матеріалу для будівництва котеджів, є те, що кам’яниці «не горять». Цегла та бетон дійсно є матеріалами вищого класу вогнестійкості, ніж дерево. При пожежі вони в основному конструктивно зберігаються, але втрачають частину своїх властивостей міцності. Тому головне в цьому питанні – надійність опалювальних та електричних мереж та їх правильна експлуатація.

Кам’яні будівлі потенційно мають великі архітектурні можливості, різноманітність форм і виразність, дозволяючи втілювати в собі найсміливіші дизайнерські фантазії. Ви можете побудувати будь-яку споруду – від авангардного круглого будинку до найскладнішого класичного готичного собору. Ще однією перевагою будівництва котеджів з каменю є безліч варіантів обробки стін. Це можуть бути різні облицювання – лицювальною цеглою, плитками з природних або штучних матеріалів; штукатурки – різного кольору та фактури; ліпні прикраси і т.п.

Недоліки кам’яних будинків.

Цегляні будинки досить дорогі порівняно з дерев’яними.

Цегляні будинки не підходять для тимчасового проживання. Якщо будинок із цегли якийсь час стоїть не опалювальний, то після повернення до нього Ви почуваєтеся як у підвалі – холодно та сиро. Щоб добре прогріти цегляний будинок, знадобиться не один день, тобто. тепло стане саме тоді, коли вже час їхати. Щоб уникнути цього, потрібно або постійно жити в такому будинку або підтримувати тепло в автоматичному режимі.

Переваги та недоліки дерев’яних котеджів.

Серед позитивних характеристик дерев’яних заміських будинків слід зазначити:

Будинки з дерева доступніші за ціною, ніж будинки з цегли.

Дерево – екологічно сприятливий для проживання людини матеріал.

Атмосфера в будинку, наповненому ароматом хвойних дерев та лісу, а також сонячні теплі тони дерев’яних стін не залишать нікого байдужими, дозволять розслабитися та відпочити від «метушні» міста.

Дерево – це матеріал, який відрізняється низькою теплопровідністю. Стіни дерев’яного котеджу довше тримають тепло в будинку взимку та прохолоду – влітку. Тому можна зробити меншу, в порівнянні з кам’яним будинком, товщину стін та зменшити витрати на будівництво. Оскільки дерево має невелику вагу, то ми економимо і за рахунок спорудження менш потужного фундаменту. Дерев’яний будинок менше «вистуджується», його можна набагато легше і швидше прогріти. У дерев’яному будинку немає такого, як у цегляному відчутті вогкості, т.к. дерево «дихає», тобто. дозволяє волозі, що у приміщенні виходити назовні.

Недоліки дерев’яних будинків:

Дерев’яні будинки вважаються менш виразними в архітектурному плані (хоча, якщо згадати російську дерев’яну архітектуру, то в цьому можна засумніватися). У будь-якому випадку, архітектура дерев’яних будинків – досить спокійна і збалансована – викликає відчуття впевненості, життєвої стійкості, має надзвичайно привабливу ауру затишку. Матеріалом для будівництва стін будинку може бути профільований брус або оциліндрована колода. Він має добре оброблену поверхню, яку можна покривати різними фарбами чи лаками. Таке покриття доводиться періодично відновлювати. Щоб не витрачати на цей час і сили, «коробку» будинку часто виконують із звичайного бруса чи колоди.

Після усадки будинку стіни зовні обшивають полімерною вагонкою – сайдингом, за яким доглядати не потрібно. Оздоблення сайдингом помітно змінює зовнішній вигляд котеджу, робить його сучаснішим.

Головним доводом проти будівництва будинків та котеджів з дерева є те, що дерево має низьку вогнестійкість. Але з іншого боку, горять будинки як дерев’яні, так і цегляні. В основному це відбувається через неправильну установку та експлуатацію опалювальних або електричних приладів. Тому, грамотно виконаний розрахунок електричних мереж та дотримання конструктивних вимог при встановленні печей та камінів, дозволить Вам захистити себе та свій будинок від пожежі.

Витрати на відновлення після пожежі кам’яного будинку можна порівняти з витратами на будівництво нового котеджу.